Saturday 27 July 2013

Ungkep Ayam Atau Daging (ala-ala kari tampa santan)

Bahan - bahannya

Ayam
Serbuk kari daging
Minyak masak

Bahan basah yang dikisar

Cili kering
Bawang merah/besar
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai
iarkan
Bahan kering yang dikisar

Ketumbar
Jintas halus
Jintan kasar

Bahan Tumis

Bunga Lawang
Kulit kayu manis
cengkih
Puah pelaga
Halba

* Semua bahan ikut kesukaan sendiri
* Lebih sedap ayam kampung kerana tidak cepat lembut dan kenyal

Cara memasaknya

Panaskan minyak dan tumis bahan tumis, diikut dengan bahan basah yang dikisar serta bahankering yang dikisar hingga garing baru masukkan kari yang dibancuh dengan sedikit air. setelah naik baunya masukkan ayam dan gaul serta tutup sekejap. Kacau biar sebati hingga ayamnya empuk.



Photo  



No comments:

Post a Comment